Transpersons partner kunde inte ansöka om föräldrapenning på Försäkringskassans ”Mina sidor”
DO:s tillsynsbeslut
- Beslutsdatum:
- 22 maj 2025
- Bestämmelse:
- Direkt diskriminering
- Diskrimineringsgrund:
- Kön, Könsidentitet eller könsuttryck
- Samhällsområde:
- Sjukvård och socialtjänst
- Diarienummer:
- 2024/3417
- Status:
- Avslutad
Händelsen enligt anmälan
AA:s partner hade fött barn. Han försökte därför använda Försäkringskassans digitala självbetjäning ”Mina sidor” för att ansöka om tillfällig föräldrapenning i samband med födelsen. Som registrerad vårdnadshavare till barnet och den förälder som inte fött barnet uppfyllde anmälaren kriterierna för förmånen.
För att kunna ansöka behöver den som söker ange personnummer för den som fött barnet. AA:s partner, som födde barnet, är transman och har ett manligt kodat personnummer. När AA fyllt i sin partners personnummer fick han ett felmeddelande där det i röd text angavs: ”Den som fött barnet måste vara en kvinna”. Därefter gick det inte att gå vidare med ansökan. AA blev hänvisad till att ansöka manuellt genom att fylla i en blankett, som hade den förtryckta rubriken ”mammans personnummer”.
Försäkringskassans egen bedömning är att AA utsatts för diskriminering. De har framfört en ursäkt till anmälaren. Blanketten har setts över och kommer uppdateras, och få en könsneutral skrivning. Försäkringskassan har påbörjat ett utvecklingsarbete för att ta bort tekniska spärrar utifrån personnummer inom förmånen tillfällig föräldrapenning. Utformningen av felmeddelanden och övrig information ska också ses över.
DO:s bedömning
DO har utrett anmälan och gör bedömningen att det rör sig om diskriminering som har samband med kön.
DO noterar att Försäkringskassan med anledning av det inträffade har vidtagit flera åtgärder för att uppdatera och se över sina system och blanketter. Försäkringskassan har medgett diskriminering och framfört en ursäkt till anmälaren. Det bidrar till att DO bedömer att Försäkringskassans åtgärder kommer att avhjälpa bristerna i myndighetens system och blanketter och därmed minska risken för diskriminering i framtida liknande situationer.