Kommun diskriminerade inte man som vägrade ta i hand med kvinnliga kollegor
DO:s tillsynsbeslut
- Beslutsdatum:
- 16 december 2024
- Bestämmelse:
- Direkt diskriminering, Indirekt diskriminering
- Diskrimineringsgrund:
- Religion eller annan trosuppfattning
- Samhällsområde:
- Arbetsliv
- Diarienummer:
- 2024/3406
- Status:
- Avslutad
Händelsen enligt anmälan
Mannen hade timanställning inom hemtjänsten och var bokad på tre arbetspass. Vid det första arbetspasset ville kvinnliga kollegor hälsa på honom genom att ta i hand. Mannen informerade att han av religiösa skäl inte tar i hand med kvinnor utanför sin familj.
Kommunen menade att mannen inte hade diskriminerats och förklarade att rollen som vårdbiträde, som innebär arbete med människor, inte kan utföras på ett godtagbart sätt utan fysisk kontakt med kvinnor. För att vissa arbetsmoment ska kunna utföras på ett säkert och omsorgsfullt sätt krävs enligt kommunen att kollegor kan vidröra varandra. Kommunen förklarade att mannen berättat att han endast vid nödläge kunde utföra arbetsuppgifter som innebar fysisk kontakt med kvinnliga kollegor.
Mannen fick sluta arbeta tidigare än planerat vid det första arbetspasset och arbetade inte de två ytterligare bokade passen. Han erbjöds inte heller fler arbetspass. Mannen menade att han fick avsluta sin anställning på grund av att han av religiösa skäl inte tar i hand med kvinnor utanför sin familj.
DO:s bedömning
DO har utrett anmälan och bedömer att kommunen inte har diskriminerat mannen.
En arbetsgivare kan inte kräva att anställda som av religiösa skäl hälsar på ett visst sätt i stället ska hälsa genom att ta i hand. Däremot kan en arbetsgivare – utan att det utgör diskriminering – kräva att en anställd i sin yrkesroll inte gör någon generell åtskillnad mellan kollegor på grundval av deras kön, religion, ålder, funktionsnedsättning, etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck.
Enligt DO har kommunens krav på att en arbetstagare inom hemtjänsten ska kunna ha fysisk kontakt med kollegor vid vissa arbetsmoment ett berättigat syfte. Det bedöms även som lämpligt, nödvändigt och utgör inte orimligt ingripande i sammanhanget.
Utredningen visade att mannen inte hade möjlighet att uppfylla alla krav för arbetet och att detta var skälet till att han inte fick arbeta vidare. Kommunens beslut att inte boka in mannen för fler arbetspass hade alltså inte samband med hans religionsutövning.