Bussbolag höll inte överenskommelse med anställd efter arbetsträning
Dom i domstol
- Beslutsdatum:
- 23 oktober 2013
- Bestämmelse:
- Direkt diskriminering
- Diskrimineringsgrund:
- Funktionsnedsättning
- Samhällsområde:
- Arbetsliv
- Diarienummer:
- ANM 2011/1641
- Status:
- Avslutad
Händelsen enligt anmälan
Mannen hade varit sjukskriven från sitt arbete som busschaufför sedan 2008 efter att ha drabbats av en hjärninfarkt. Sedan 2009 deltog han i ett rehabiliteringsprogram som leddes av Arbetsförmedlingen.
Arbetsträningen gick bra och enligt en överenskommelse mellan mannen, Arbetsförmedlingen och landstinget, som bussbolaget lovade att "ta hänsyn till", skulle han börja arbeta halvtid hösten 2011 med arbetstiden förlagd till dagtid från tidigast klockan 8.
Trots detta skickade bussbolaget hem ett schema till mannen med arbetspass som började mellan klockan 4 och 5 på morgonen. Några veckor senare sade bussbolaget upp mannen "på grund av personliga skäl".
18 september 2012: DO stämmer
DO stämde bussbolaget till Arbetsdomstolen (AD) för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning. DO krävde att bolaget ska betala mannen 250 000 kronor för att ha brutit mot diskrimineringslagen och lagen om anställningsskydd (LAS).
23 oktober 2013: Dom i Arbetsdomstolen
Det var inte diskriminering när bussföretaget inte anpassade arbetsschemat för en chaufför så att han därmed skulle kunna arbeta dagtid.
AD konstaterar i domen att det i och för sig hade varit en skälig anpassningsåtgärd att erbjuda mannen ett schema på halvtid med arbete på eftermiddagar. Men eftersom det enligt AD även krävdes anpassningar ifråga om busslinjer och busstyper hade det varit förenat med stora svårigheter för bussbolaget att genomföra, om det ens hade varit möjligt. AD:s slutsats är därför att bolaget inte bröt mot diskrimineringslagen eller anställningsskyddslagen genom att säga upp mannen.