Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Tillgänglighet på do.se

Webbplatsen är byggd enligt internationella standarder och riktlinjer för tillgänglighet. Vår ambition är att alla ska kunna ta del av informationen på do.se oberoende av funktionsnedsättningar eller tekniska förutsättningar.

För att do.se ska vara tillgänglig för så många som möjligt följer webbplatsen de officiella riktlinjerna för offentlig sektor - Vägledningen för webbutveckling som baseras på internationell standard WCAG 2.1, nivå AA. För att presentera innehållet använder webbplatsen HTML 5 och utseendet styrs av CSS 3.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service

Januari 2019 kom lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Med digital offentlig service menas information och tjänster som tillhandahålls på webbplatser och i mobila applikationer av en offentlig aktör. Sådan digital service ska uppfylla kraven att vara

  • möjlig att uppfatta
  • hanterbar
  • begriplig
  • robust.

Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service ger dig som besökare på do.se möjlighet att berätta om du upptäcker brister i webbplatsens tillgänglighet.

Det gör du via ett formulär som du öppnar genom att klicka på tillgänglighetssymbolen med titeln Rapportera tillgänglighetsproblem. Tillgänglighetssymbolen visas alltid i sidans högerkant på dator och längst ner på skärmen i mobil. Symbolen är synlig på alla sidor på do.se.

Tillgänglighetsredogörelse

Om det finns information som inte är tillgänglig på webbplatsen informerar vi om det i en så kallad tillgänglighetsredogörelse.

Lyssna på webbplatsen

För tillfället har vi tekniska problem med vår Lyssna-funktion och den är därför ur funktion. Vi försöker åtgärda problemet så snart som möjligt.

Teckenspråk

Vissa delar av webbplatsen med grundläggande information har översatts till teckenspråk. Du kan se filmerna via länken Teckenspråk i sidhuvudet högst upp på alla sidor.

Lättläst

Vissa delar av webbplatsen med grundläggande information har översatts till lättläst svenska. Texternas innehåll är samma som de andra sidorna, men andra ord används för att texten ska vara enklare att förstå. Du hittar länken Lättläst i sidhuvudet högst upp på alla sidor.

Textstorlek

Du kan förstora texten genom att klicka på den svart-vita textsymbolen (bokstaven T) med titeln Öka textstorlek. Textsymbolen visas alltid i sidans högerkant på dator och längst ner på skärmen i mobil. Symbolen är synlig på alla sidor på do.se.

Du kan även ändra textstorleken med din webbläsares inbyggda funktion. Du hittar alternativ för att ändra textstorlek i webbläsarens menyer. I de flesta moderna webbläsare kan du ändra sidans storlek genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet.

Snabbkommandon

Du kan använda tangentbordet för att snabbt navigera till olika sidor på webbplatsen. Din webbläsare styr hur du aktiverar snabbkommandon;

  • I Chrome och Edge (Windows) trycker du på alt + snabbkommando.
  • I Safari (Mac) trycker du ctrl + snabbkommando.
  • I Internet Explorer (Windows) trycker du på alt + snabbkommando och sedan på Enter.

0 - Tillgänglighet på do.se
1 - Startsida
2 - Nyheter
3 - Webbkarta
4 - Sökfunktion
5 - Frågor och svar
7 - Kontakta oss
8 - Behandling av personuppgifter

Javascript

Webbplatsen använder Javascript för att förbättra för dig som användare, men även om du stänger Javascript i webbläsaren kan du ta del av all information.

Läsa dokument i olika format

De flesta dokument på webbplatsen är i pdf-format, men det finns även information i andra format som word, excel och powerpoint. För att du ska kunna läsa dokumenten krävs att du har vissa program på din dator. Pdf-dokument kan du läsa med gratisprogrammet Adobe Reader.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 28 september 2021
Till toppen