Genomförande i Sverige av EU:s direktiv om standarder för likabehandlingsorgan
Skrivelse till Arbetsmarknadsdepartementet
Om DO vill uppmärksamma regeringen på något problem och föreslå en förändring kan DO skriva direkt till regeringen. Det kan handla om att föreslå en lagändring eller utredning av en fråga. DO kan också skriva direkt till en annan myndighet, för att exempelvis uppmärksamma den på en fråga.
Skrivelse till Arbetsmarknadsdepartementet
Skrivelse till Arbetsmarknadsdepartementet 2023
En individ som upplever sig ha blivit diskriminerad har rätt att få frågan om diskriminering prövad. Detta framgår av en dom från EU-domstolen mot Sverige från 2021. DO vill uppmärksamma regeringen på att det finns ett behov av en utredning av frågan om hur svensk processrätt ska anpassas till EU-rättens krav på att individen ska ha en rätt till prövning och fastställande av att diskriminering skett.
Skrivelse till regeringen, Arbetsmarknadsdepartementet.
Skrivelse till Boverket, attention generaldirektören. Kopia Arbetsmarknadsdepartementet.
Diskrimineringsombudsmannen vill med denna skrivelse fästa regeringens uppmärksamhet på att det inte finns några sanktioner för vissa typer av överträdelser av diskrimineringsförbuden i 2 kap. diskrimineringslagen (2008:567). Det handlar om överträdelser som inte specifikt avser en viss person utan som träffar en hel grupp, och där det antingen inte finns någon identifierbar skadelidande, eller i vart fall inte någon som är villig att väcka talan om diskrimineringsersättning.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) ska enligt 3 § andra stycket (2008:568) lagen om Diskrimineringsombudsmannen hos regeringen föreslå författningsändringar som kan motverka diskriminering. DO vill genom denna skrivelse föreslå en förstärkning av skyddet mot åldersdiskriminering i arbetslivet genom att den så kallade 67-årsregeln i lagen (1982:80) om anställningsskydd (LAS) tas bort.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) har uppmärksammat att det beträffande enskildas skydd mot diskriminering vid kontakt med offentligt anställda föreligger begränsningar i det skydd som följer av diskrimineringslagen (2008:567).