Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Ett starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier

Diskrimineringsombudsmannens (DO:s) yttrande är avgränsat till de frågor som berör DO:s uppdrag.

DO välkomnar utredningens förslag om att stärka skyddet för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier – vilka om de genomförs – även skulle förbättra skyddet för DO:s anställda. DO har utifrån myndighetens uppdrag att motverka diskriminering inga synpunkter vad gäller betänkandets materiella delar. DO ser dock risker för att föreslagna bestämmelser kan komma att tillämpas på ett diskriminerande sätt, och vill mot bakgrund av det påtala nödvändigheten av att diskrimineringslagens tillämpningsområde utvidgas så att offentlig verksamhet, fullt ut omfattas av lagens förbud mot diskriminering. Det skulle möjliggöra för DO att utöva tillsyn till exempel av händelser med anknytning till tillämpningen av den föreslagna lagstiftningen.

DO vill i sammanhanget även påminna om förslaget om en utvidgning av bestämmelsen i 3 kap. 6 § diskrimineringslagen, som lämnades i betänkandet Ett utökat skydd mot diskriminering (SOU 2021:94). Däri föreslås att det av bestämmelsen ska framgå att arbetsgivarens skyldigheter att ha riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier även omfattar trakasserier från tredje part. Förslaget skulle möjliggöra att arbetet med att motverka trakasserier och sexuella trakasserier från tredje part mot arbetstagare och jämställda personer införlivas med annat förebyggande arbete mot diskriminering och att DO kan bedriva tillsyn även över arbetet mot dessa former av trakasserier. Utredningens förslag ger, tillsammans med förslagen i denna utredning, ett än mer heltäckande skydd för offentliganställda mot alla former av trakasserier och sexuella trakasserier.

Beslut i detta ärende, DO 2024/221, har fattats av Cecilia Narby, efter utredning och förslag av utredaren Annika Jyrwall Åkerberg. I den slutliga handläggningen har även sektionschefen Anna Ericsson deltagit.

Cecilia Narby, chef utvecklings- och analysenheten

Sidinformation

Senast uppdaterad: 22 februari 2024