Vad kan leda till diskriminering av bostadssökande?

Evenemanget har genomförts

Seminarium

Trots att det är förbjudet att diskriminera inom bostadsområdet förekommer diskriminering när hyresvärdar förmedlar bostäder. Vilka är problemen? Hur bör hyresvärdar agera?

Rätten att inte bli diskriminerad är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det förekommer diskriminering i samhället, och bostadsområdet är tyvärr inget undantag.

Seminariet klarlägger hur diskriminering av bostadssökande kan se ut vid förmedling av bostäder. Vi diskuterar också vilka krav som är skäliga att ställa på en blivande hyresgäst, till exempel höga inkomstkrav.

Seminariet tar även upp hur hyresvärdar kan urskilja uthyrningskriterier som kan riskera att leda till diskriminering, och vad de mer kan göra för att säkra en förmedling och uthyrning fri från diskriminering.

Inledning:

  • Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman och chef för myndigheten Diskrimineringsombudsmannen

Medverkande:

  • Christina Jönsson, jurist på rättsenheten, Diskrimineringsombudsmannen
  • Martin Grander, bostads- och urbanforskare vid Malmö universitet
  • Åsa Schelin, expert på boendefrågor vid Sveriges Allmännytta

Moderator:

  • Anna Ericsson, utredare på utvecklings- och analysenheten, Diskrimineringsombudsmannen

Så deltar du

DO arrangerar seminariet under Mänskliga rättighetsdagarna.  Information om biljetter och priser finns på MR-dagarnas webbplats.

Detta är MR-dagarna

Mänskliga Rättighetsdagarna är Nordens största forum för mänskliga rättigheter. Temat för MR-dagarna den 19-21 april är: Mänskliga rättigheter - en fråga om var du bor?
Mer information om MR-dagarna hittar du på deras webbplats.

Tillbaka till toppen