Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Ett inkluderande jämställdhetspolitiskt delmål mot våld

DO välkomnar och är positiv till att det sjätte jämställdhetspolitiska delmålet mot våld formuleras på ett mer inkluderande sätt.

Diskrimineringsombudsmannens (DO:s) yttrande är avgränsat till frågor som rör DO:s uppdrag.

Ett mer inkluderande jämställdhetspolitiskt delmål mot våld

DO välkomnar och är positiv till att det sjätte jämställdhetspolitiska delmålet mot våld formuleras på ett mer inkluderande sätt. Tolkningen och förståelsen av det nuvarande jämställdhetspolitiska delmålet har ibland tolkats snävt. Det kan till exempel ha uppfattats som att vissa grupper som inte anges i målformuleringen har osynliggjorts i genomförandet av insatser och uppdrag. Det handlar till exempel om hbtqi-personers utsatthet för våld eller våld mot barn. Det är samtidigt viktigt att i delmålet särskilt lyfta fram mäns våld mot kvinnor. Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem och ett allvarligt folkhälsoproblem. Precis som utredningen föreslår behöver detta synliggöras i målet.

DO vill lyfta några aspekter i förslaget om det nya delmålet som vi anser behöver förtydligas eller belysas ytterligare.

Vikten av att inbegripa könsidentitet och könsuttryck i begreppet kön

Utredningen föreslår formuleringen ”alla, oavsett kön, ska genom hela livet ha samma rätt och möjlighet till kroppslig och psykisk integritet”. DO efterfrågar en större tydlighet kring att könsidentitet och könsuttryck inbegrips i begreppet kön. Utredningen skriver visserligen i en begreppsförklaring att de med begreppet kön inkluderar såväl biologiskt kön som könsidentitet och könsuttryck. DO ser detta som positivt, men menar att detta behöver synliggöras i målkommentaren. Det kan annars finnas risk för misstolkningar av begreppet i den praktiska användningen.

Synliggör trakasserier och sexuella trakasserier

I målkommentaren till det föreslagna jämställdhetspolitiska målet beskrivs att mäns våld mot kvinnor bland annat inbegriper trakasserier i arbetslivet eller inom utbildningsområdet. Däremot nämns inte sexuella trakasserier i målkommentaren. DO anser att utredningen behöver förtydliga och synliggöra att både trakasserier och sexuella trakasserier inbegrips i delmålet. DO menar även att kopplingen till diskrimineringslagens förbud mot trakasserier och sexuella trakasserier behöver beskrivas och synliggöras i betänkandet.

Beslut i detta ärende har fattats av Cecilia Narby efter föredragning av experten Janna Törneman.

Cecilia Narby, chef för Utvecklings- och analysenheten

Sidinformation

Senast uppdaterad: 13 september 2024