Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Vi kan bättre! Kunskapsbaserad narkotikapolitik med liv och hälsa i fokus

Diskrimineringsombudsmannens (DO:s) yttrande är avgränsat till de frågor som berör DO:s uppdrag.

Ett synliggjort diskrimineringsperspektiv

Utredningen har haft i uppdrag att föreslå hur en fortsatt restriktiv narkotikapolitik kan kombineras med ett effektivt narkotikaförebyggande arbete. Utredningen lägger fram ett stort antal förslag som handlar om att förebygga skadligt bruk av narkotika, ge likvärdig vård och skala upp de skadereducerande insatserna.

DO menar att diskrimineringsperspektivet bör synliggöras i den fortsatta beredningen av förslagen. För att skapa likvärdig vård och stöd som når alla är det viktigt att verksamheter som möter personer med ett skadligt bruk av narkotika inte diskriminerar individer, eller skapar ojämlik tillgång till stöd och behandling. Myndigheten för vård och omsorgsanalys har konstaterat att det finns skillnader i insatser från socialtjänsten mellan exempelvis pojkar och flickor eller mellan barn med olika etniska tillhörigheter, trots likartade behov Länk till annan webbplats.. DO har undersökt frågan ytterligare i en studie. I studien framkommer att socialsekreterares egna föreställningar om kön, ålder, etnisk tillhörighet och funktionsnedsättning kan påverka tillgången till socialtjänstens insatser. Diskriminering kan vara en orsak till att personer inte får, eller söker stöd från samhället.

DO vill även understryka vikten av att de informationssatsningar som nämns i betänkandet görs tillgängliga för alla. Det innebär till exempel att de behöver tillhandahållas på olika språk och anpassas till olika funktionsnedsättningar och åldrar. Detta gäller även information om föräldrastödjande insatser och stöd till anhöriga.

Beslut i detta ärende (DO 2024/420) har fattats av Cecilia Narby efter föredragning av experten Janna Törneman.

Cecilia Narby, enhetschef Utvecklings- och analysenheten

Sidinformation

Senast uppdaterad: 28 juni 2024