Införandet av ämnesbetyg i gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan samt inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och som anpassad utbildning på gymnasial nivå
Remissvar på Skolverkets förslag 2023:1355, 12 december 2023
Diskrimineringsombudsmannens (DO) yttrande är avgränsat till frågor som rör DO:s uppdrag. DO lämnar därför enbart synpunkter på vissa av ämnesplanerna, samt en övergripande kommentar gällande behörighetsföreskrifterna.
DO:s synpunkter angående ämnesplaner
DO:s yttrande är avgränsat till de ämnesplaner som bedöms vara mest relevanta för DO:s verksamhetsområde.
Ämnesplan: Normer, jämställdhet och intersektionalitet
DO välkomnar att det av ämnesplanen tydligt framgår att undervisningen ska bidra till att utveckla elevernas förmåga att reflektera över frågor om makt och mänskliga rättigheter utifrån ett intersektionellt perspektiv.
Enligt Skolverkets konsekvensanalys kan ämnet till sin karaktär vara ett stöd för skolor att arbeta med sexualitet, samtycke och relationer samt demokrati- och diskrimineringsfrågor.
DO anser att det på ett tydligt sätt bör framgå av själva ämnesplanen att diskriminering ska behandlas i undervisningen. För att på ett relevant sätt kunna behandla diskrimineringsfrågor är det också viktigt att kunskaper om diskrimineringslagen förmedlas inom ramen för detta ämne. För att elever ska kunna lära sig att reflektera över frågor om makt, mänskliga rättigheter och diskriminering ur ett intersektionellt perspektiv är det, enligt DO, viktigt att samtliga diskrimineringsgrunder behandlas i undervisningen. Det vill säga förutom kön, könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning även etnisk tillhörighet, religion och annan trosuppfattning, ålder och funktionsnedsättning.
DO anser att allt detta bör framgå av ämnesplanen. DO:s synpunkter gäller även för ämnesplanen i anpassad gymnasieskola.
Ämnesplan: Hälsa och välbefinnande
Enligt skrivningen i ämnesplanen ska undervisningen i ämnet ”Hälsa och välbefinnande” ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om levnadsvanor och faktorer som påverkar hälsa och välbefinnande utifrån ett individ-, grupp- och samhällsperspektiv. Enligt DO är det i detta sammanhang viktigt att belysa hur diskriminering påverkar människors hälsa och välbefinnande samt att förmedla kunskap om skyddet mot diskriminering i diskrimineringslagen.
Ämnesplan: Hälso- och sjukvård
Av ämnesplanen framgår att undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att utföra hälso- och sjukvårdsuppgifter på ett etiskt, hygieniskt, pedagogiskt och hälsofrämjande sätt med respekt för alla människors lika värde. DO vill i detta sammanhang påpeka vikten av att förmedla kunskap om diskrimineringslagen och förbudet mot diskriminering som har samband med kön, könsöverskridande identitet och könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder inom hälso- och sjukvård. DO anser att detta bör framgå av ämnesplanen.
Ämnesplan: Omvård
Enligt skrivningen i ämnesplanen ska eleverna i undervisningen få möjlighet att utveckla förmåga att arbeta på ett säkert sätt samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom vård- och omsorgsområdet. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om pedagogiska, etiska och kulturella aspekter inom omvårdnad samt stimuleras till att verka för en vård- och omsorg där alla människors lika värde värnas. DO vill i detta sammanhang påpeka vikten av att förmedla kunskap om diskrimineringslagen och förbudet mot diskriminering som har samband med kön, könsöverskridande identitet och könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. DO anser att detta bör framgå av ämnesplanen.
Ämnesplan: Svenskt teckenspråk för hörande – nybörjare
Av ämnesplanen framgår att eleverna i undervisningen ska få möjlighet att utveckla förståelse av livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella förhållanden i det teckenspråkiga samhället och i andra sammanhang där tecknade språk använd. Enligt DO är det i detta sammanhang viktigt att förmedla kunskaper om diskriminering och om skyddet mot diskriminering i diskrimineringslagen. DO:s synpunkter gäller även för ämnesplanen ”Svenskt teckenspråk för hörande – grund.”
Ämnesplan Modersmål – nivå 3 och 4
Av ämnesplanen framgår att undervisningen ska ge eleverna möjlighet att reflektera över och diskutera kulturella företeelser och samhällsförhållanden såväl i de områden där modersmålet talas som i Sverige. DO vill i detta sammanhang påtala vikten av att inom ramen för undervisningen förmedlas kunskaper om diskriminering och om skyddet mot diskriminering i diskrimineringslagen. Detta gäller främst för undervisningen i modersmål på nivå 4 och 5.
DO:s synpunkter gäller även för ämnesplanen ”Modersmål” i anpassad grundskola.
Ämnesplan: Religionskunskap – fördjupad
I ett tidigare remissvar har DO yttrat sig om Skolverkets förslag avseende ämnesplanen för religionskunskap. I sitt yttrande påpekade DO vikten av ämnesplanen för religionskunskap innehåller en tydlig skrivning om rätten till religionsfrihet och dess betydelse på individ-, grupp- och samhällsnivå. Enligt DO var det också viktigt att i undervisningen belysa hur rätten till religionsfrihet påverkas av förhållanden och skeenden i samhället, som till exempel förekomst av diskriminering. DO anser det som viktigt att eleverna har denna kunskap med sig när de fördjupar sig i ämnet religionskunskap.
DO:s synpunkter angående behörighetsföreskrifter
Remissen omfattar förslag till föreskrifter om vad som krävs för att en lärares kompetens ska vara relevant för att undervisa i vissa ämnen i gymnasieskolan respektive gymnasiesärskolan, samt föreskrifter om vilka yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne.
DO vill i sammanhanget framhålla att kunskap om diskriminering och diskrimineringslagen är en viktig del av lärares kompetens.
Beslut i detta ärende, (DO 2023/6276), har fattats av Cecilia Narby efter föredragning av utredaren Magdalena Sievers.
Cecilia Narby, tillförordnad chef för utvecklings- och analysenheten