Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Prioområde om etnisk profilering

DO har inlett ett arbete som syftar till att synliggöra och förebygga diskriminerande etnisk profilering av rättsvårdande myndigheter. Arbetet kommer att inriktas mot att identifiera och sprida arbetssätt och strategier för att förebygga och motverka diskriminerande etnisk profilering, och att bidra till att öka relevanta myndigheters och särskilt utsatta individers kunskap om etnisk profilering. Arbetet syftar även till att öka individers kunskap om diskriminering och skyddet mot diskriminering.

Det finns flera studier som pekar på att diskriminerande etnisk profilering förekommer i Sverige bland de rättsvårdande myndigheterna och att vissa minoriteter riskerar att missgynnas genom förekomsten av stereotypa föreställningar om bland annat romer, muslimer och afrosvenskar. I en studie från Brottsförebyggande rådet från 2023 som rör polisens arbete med profilering och likabehandling bekräftas att det förekommer att polisen genomför diskriminerande kontroller.

Rättsvårdande myndigheter har en central roll i arbetet att säkerställa respekten för människors grundläggande fri- och rättigheter. För att dessa myndigheter ska kunna genomföra sitt uppdrag på bästa sätt krävs att de åtnjuter ett starkt förtroende hos allmänheten. Det är därför centralt att myndigheterna utför sitt arbete på ett sätt som inte diskriminerar eller upplevs som etnisk profilering.

Insamling och sammanställning av kunskap

Under projektets första år kommer arbetet inriktas mot insamling och samman­ställning av kunskap. Det handlar till exempel om att föra dialog med myndigheter och organisationer från civilsamhället, samla in erfarenheter, ta del av rapporter, ta fram en kunskapsöversikt över forskning på området, och att DO kommer att skicka ut intervjufrågor till de olika myndigheterna.

Barns och ungas perspektiv kommer löpande beaktas under projektets gång. Under hösten kommer DO också ta initiativ till rundabordssamtal med de rättsvårdande myndigheterna. Polismyndigheten kommer att vara projektets primära fokus, men även andra rättsvårdande myndigheter kommer att kontaktas.

Den kunskap som DO samlar in under projektets första år kommer att sammanställas i en rapport. Under projektets andra år kommer fokus på arbetet att läggas på att sprida resultatet och att öka kunskapen hos såväl rättighetsbärare som skyldighetsbärare om etnisk profilering och hur det kan förebyggas och motverkas.

DO planerar också att genomföra en slutkonferens i samband med att projektet avslutas.

Projektgruppen består av medarbetare från utvecklings- och analysenheten, rättsenheten och kommunikationsenheten.

Myndigheter som kommer att kontaktas

  • Polismyndigheten
  • Tullverket
  • Ekobrottsmyndigheten
  • Åklagarmyndigheten
  • Domstolsverket
  • Säkerhetspolisen
  • Kriminalvården

Etnisk profilering innebär att man fattar beslut, bedömer eller behandlar människor utifrån deras etniska tillhörighet eller vad man tror deras etniska tillhörighet är. Diskriminerande etnisk profilering sker när man använder sådana bedömningsgrunder utan att det finns skäl för det. Oftast drabbas synliga etniska minoriteter av detta och löper risk att bli diskriminerande ellerorättvist bedömda.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 21 mars 2025