Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Pressrum

Vi kan hjälpa dig som är journalist med att få kontakt med rätt person att intervjua eller prata med. Vi ger dig också aktuell information om DO och vår verksamhet, bland annat om nya anmälningar, ärendegång, statistik eller större projekt.

Clas Lundstedt

Clas Lundstedt, pressansvarig

Isabel Verner

Isabel Verner, pressekreterare


Presstjänst

Presstjänsten är öppen vardagar 9-16.

0736-82 82 10 (numret kan inte ta emot sms)

media@do.se

Senaste nytt

Våra pressmeddelanden, nyheter, debattartiklar och repliker.

 • Kvinna diskriminerades genom flygbolags uniformsregler

  Pressmeddelande

  Ett flygbolag, som tillämpar ett uniformsreglemente som inte tillåter religiösa symboler, diskriminerade en kvinna genom att neka henne fortsatt anställning med hänvisning till att hon inte var beredd att arbeta utan slöja. Den bedömningen gör Diskrimineringsombudsmannen, DO, och stämmer därför flygbolaget för diskriminering som har samband med religion eller annan trosuppfattning och kön.

 • Antalet anmälningar till DO fortsätter att öka

  Pressmeddelande

  Antalet anmälningar om diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen, DO, fortsätter att öka. Mellan åren 2022 och 2023, var ökningen 9 procent. Det visar DO:s årliga statistikrapport som publiceras idag.

 • Nekades fortsatt arbete på grund av graviditet

  Pressmeddelande

  Det var diskriminering när en restaurang- och sportbar i norra Mälardalen nekade en gravid kvinna fortsatt timanställning. Det anser Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu begär att den tidigare arbetsgivaren ska betala diskrimineringsersättning till kvinnan.

 • DO utreder inte fråga om tolkavgifter i vården

  Nyhet

  DO har valt att inte inleda tillsyn av införandet av tolkavgifter i vården i Region Blekinge, eftersom en domstol har meddelat att regionens beslut tills vidare inte ska gälla.

 • Högsta domstolen avslår DO:s ansökan om resning

  Nyhet

  I april 2023 lämnade DO in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen och begärde att en arbetsgivare skulle betala 100 000 kr i diskrimineringsersättning till en kvinna som utsatts för könsdiskriminering i samband med en rekrytering. Efter att arbetsgivaren låtit bli att svara utfärdade domstolen en så kallad tredskodom som innebar att kvinnan fick 75 000 kr i diskrimineringsersättning.

 • DO deltar vid internationellt toppmöte för kvinnors rättigheter

  Artikel

  Den 11-22 mars 2024 är det dags för The Commission on the Status of Women (CSW) – det 68:de mötet i FN:s kvinnokommission. Kring den huvudsakliga konferensen anordnas flera parallella möten. Ett av dem är ett seminarium som samarrangeras av Sveriges och Norges diskrimineringsombudsmän.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 14 mars 2024