Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Pressrum

Vi kan hjälpa dig som är journalist med att få kontakt med rätt person att intervjua eller prata med. Vi ger dig också aktuell information om DO och vår verksamhet, bland annat om nya anmälningar, ärendegång, statistik eller större projekt.

Isabel Verner

Isabel Verner, pressekreterare

Clas Lundstedt

Clas Lundstedt, pressansvarig

Presstjänst

Presstjänsten är öppen vardagar 9-16.

0736-82 82 10 (numret kan inte ta emot sms)

media@do.se

Senaste nytt

Våra pressmeddelanden, nyheter, debattartiklar och repliker.

 • Språkkrav riskerar att missgynna vissa utsatta grupper

  Nyhet

  Ett krav på kunskaper i det svenska språket för att kunna beviljas permanent uppehållstillstånd skulle innebära att vissa grupper av individer riskerar att missgynnas. Det skriver DO i ett remissvar till betänkandet Kunskapskrav för permanent uppehållstillstånd som i dagarna har lämnats in.

 • Missgynnande när Migrationsverket avslutade provanställning efter vab

  Pressmeddelande

  Det var ett missgynnande när Migrationsverket avslutade provanställningen för en kvinna av skäl som bland annat har samband med att hon tagit ut ledighet för vård av barn, vab. Det anser Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu begär att Migrationsverket ska betala skadestånd till kvinnan.

 • Risk för diskriminering när polisen begär ut listor

  Nyhet

  När polisen begärde att rektorer på gymnasieskolor skulle sammanställa och lämna ut listor på elever med mongoliskt ursprung innebar det en risk för diskriminering. Det säger DO Lars Arrhenius. Om skolorna har följt uppmaningen och lämnat ut listorna kan de dessutom ha brutit mot diskrimineringslagen.

 • Skolor måste ta ett större ansvar för att elever inte ska diskrimineras

  Debattartikel

  Nu är sommarlovet slut och elever runt om i landet återvänder till skolan. Medan många elever ser fram emot skolstarten finns det en del som känner en stark oro inför det nya skolåret. Det handlar inte minst om en oro att utsättas för diskriminering. Alla elever har rätt enligt lag att inte utsättas för diskriminering i skolan – ändå sker det. Det är väldigt allvarligt och får inte förekomma.

 • DO deltar i Stockholm Pride

  Nyhet

  I år deltar DO vid Stockholm Pride med ett seminarium tillsammans med Transammans, RFSL och Forum för levande historia. DO går även med i Prideparaden dagen efter.

 • Kommun betalar ersättning för sexuella trakasserier på förskola

  Nyhet

  En kommun i Västmanland har valt att betala ersättning till ett barn i förskolan för sexuella trakasserier. Bakgrunden är att en förskolelärare på en av kommunens förskolor har utsatt barnet för en våldtäkt som också är sexuella trakasserier enligt diskrimineringslagen.

 • DO riktar krav mot kommun för sexuella trakasserier

  Pressmeddelande

  DO bedömer att en kommun i Västmanland ska betala diskrimineringsersättning till ett barn i förskolan för sexuella trakasserier. Bakgrunden är att en förskolelärare på en av kommunens förskolor har utsatt barnet för våldtäkt mot barn som också är sexuella trakasserier enligt diskrimineringslagen.

 • Kommun ersätter elev för sexuella trakasserier

  Nyhet

  DO har träffat en överenskommelse med en kommun i Skåne som innebär att kommunen ska betala ersättning till en tidigare elev på en av kommunens gymnasieskolor. Bakgrunden är att en lärare på skolan under flera års tid utsatte eleven för sexuella trakasserier.

 • DO lämnar in stämningsansökan mot kommun

  Nyhet

  Den kommun i Västergötland som enligt DO inte har vidtagit skäliga tillgänglighetsåtgärder för att en elev med funktionsnedsättning skulle kunna ta del av idrottsundervisningen har meddelat att man inte kommer betala den begärda ersättningen. DO går därför vidare och lämnar in stämningsansökan mot kommunen.

 • DO på plats i Almedalen

  Nyhet

  I år är DO på plats under Almedalsveckan i Visby och arrangerar två seminarier på torsdagen. Då kan du även träffa oss i vår monter. Hoppas vi ses!

Sidinformation

Senast uppdaterad: 12 juni 2023
Till toppen