Pappa blev uppsagd på grund av föräldraledighet

Pressmeddelande publicerad 1 februari 2017

Arbetsdomstolen, AD, konstaterar i en dom idag att det var fråga om ett missgynnande enligt föräldraledighetslagen när en man i Stockholm som begärde föräldraledigt blev uppsagd. Enligt domstolen ska företaget betala totalt 55 000 kronor i skadestånd till mannen.

Mannen var vid tillfället anställd i en inredningsbutik i Stockholm och begärde våren 2015 en längre föräldraledighet med start under sommaren. Fyra dagar senare fick mannen via e-post från arbetsgivaren besked att han var uppsagd på grund av arbetsbrist.

Efter att mannen hade anlitat en advokat återtog arbetsgivaren uppsägningen, men under cirka sex veckor levde mannen i tron att han hade förlorat sitt arbete.
Arbetsdomstolen skriver i domen att mannen genom företagets agerande har blivit utsatt för ett missgynnande som har samband med föräldraledighet. AD dömer företaget att betala 40 000 kronor i skadestånd samt att ersätta mannen för hans advokatkostnader.

– Det här målet belyser att även män riskerar att missgynnas i samband med föräldraledighet. Situationer där det leder till uppsägning eller hot om uppsägning får självklart mycket allvarliga konsekvenser för den drabbade, säger Johanna Nilsson som är processförare på DO.

Ärende ANM 2015/2472

Tillbaka till toppen