Åtgärder för att säkerställa skydd mot diskriminerande säkerhetsbedömningar räcker inte
Nyhet publicerad 15 april 2025
Det behövs mer insyn i hur säkerhetsprövningar för säkerhetsklassade arbetsuppgifter går till. Det har Diskrimineringsombudsmannen påtalat i olika sammanhang. DO anser att bristen på insyn ökar riskerna för diskriminering.

DO har nyligen yttrat sig över betänkandet Säkerhetsprövningar – nya regler (SOU 2024:88). Utredningens uppdrag har varit att se över och föreslå förändringar av processen för säkerhetsprövningar.
Utredningen föreslår bland annat att
- innehållet i grundutredningen vid en säkerhetsprövning ska regleras i lag
- säkerhetsprövningsbeslut ska vara skriftliga och bygga på en samlad bedömning samt att beslut till den prövades nackdel – med vissa undantag – ska motiveras
- arbetstagare ska kunna överklaga ett säkerhetsprövningsbeslut till en särskild nämnd.
Utredningens förslag räcker inte för att minska riskerna för diskriminering
DO ställer sig positiv till utredningens förslag om att beslut ska vara skriftliga och kunna överklagas. Men DO är samtidigt tveksam till om de föreslagna ändringarna är tillräckliga för att säkerställa ett skydd mot diskriminerande bedömningar. Förslagen till undantagen till motiveringsskyldighet är omfattande och DO är kritisk till att utredningen inte har haft möjlighet att fullt ut utreda frågan om att enskilda ska kunna överklaga beslut. Ett effektivt skydd mot diskriminering vid säkerhetsprövningar förutsätter att den prövade ges möjlighet att överklaga.
Det är viktigt att det är tydligt vad en säkerhetsprövning ska innehålla, men DO saknar en mer omfattande analys utifrån ett diskrimineringsperspektiv.
Riskerna för diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet kan vara särskilt stora vid prövningar av personer med bakgrund i, eller anknytning till, utlandet.
DO gör även bedömningen att risk för diskriminering kan bli aktuell vid prövningar av hälsotillstånd, eftersom de kan leda till diskriminering av personer med vissa funktionsnedsättningar.
Schablonmässiga bedömningar vid säkerhetsprövningar kan få diskriminerande konsekvenser för ett stort antal personer utan att personerna själva beretts möjlighet att ifrågasätta bedömningen. En arbetsgivares skyldighet att inte diskriminera personer vid rekryteringar gäller också vid bedömning av uppgifter som framkommer vid en säkerhetsprövning inför en anställning.