Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

DO deltar i globalt samarbete mot rasism och diskriminering

UNESCOs globala möte mot diskriminering och rasism i Barcelona 2024

Panelsamtal under UNESCOs globala möte mot diskriminering och rasism i Barcelona 9-10 december 2024

I början av den här veckan samlades regeringar, ombudsmän, likabehandlingsorgan, organisationer i civila samhället, forskare, författare, sportutövare och andra aktörer för att diskutera hur vi med gemensamma krafter kan bekämpa diskriminering och rasism på UNESCO:s globala forum mot diskriminering och rasism i Barcelona.

I samband med konferensen hölls ett möte i det nystartade globala nätverket mot diskriminering och rasism. Sveriges diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius har varit en av de drivande krafterna i det här initiativet. Idén till nätverket föddes ur ett gemensamt behov av att samarbeta mot rasism och diskriminering globalt.

Det finns mycket oro i vår omvärld just nu och det märks även i den offentliga debatten som har blivit hård och polariserad. I debatten hörs också åsikter som står i strid med principen om alla människors lika värde och där mänskliga rättigheter och institutioner och organisationer som arbetar för att upprätthålla och stärka mänskliga rättigheter ifrågasätts.

– När de mänskliga rättigheterna utmanas är det en oroande utveckling. Myndigheter, institutioner och andra aktörer som arbetar mot diskriminering och rasism måste agera och göra sina röster hörda. Och vi måste hjälpa och stödja varandra i detta arbete - nationellt, regionalt och globalt, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.

– Samarbete på europeisk och global nivå är avgörande. Våra gemensamma ansträngningar har också burit frukt, särskilt i Europa. Tidigare i år antog EU bindande standarder för likabehandlingsorgan. Detta är något som vi inom det europeiska samarbetet gemensamt har arbetat för i flera år och ett bra exempel på hur vi med gemensamma krafter kan stärka arbetet mot rasism och diskriminering, fortsätter Arrhenius

Det globala nätverket kommer bland annat att bestå av ombudsmän, likabehandlingsorgan, nationella institutioner för mänskliga rättigheter och specifika anti-rasism och anti-diskrimineringsfunktioner inom regeringar och mellanstatliga organisationer.

– På mötet slog det mig hur många gemensamma utmaningar vi delar med kollegor runt om i världen i arbetet mot diskriminering och rasism, säger Lars Arrhenius. En central del av arbetet är att ta del av andras erfarenheter och goda exempel i arbetet mot rasism och diskriminering och genom detta utveckla våra arbetssätt och metoder.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 13 december 2024