Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Nekades fortsatt arbete på grund av graviditet

Det var diskriminering när en restaurang- och sportbar i norra Mälardalen nekade en gravid kvinna fortsatt timanställning. Det anser Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu begär att den tidigare arbetsgivaren ska betala diskrimineringsersättning till kvinnan.

Kvinnan hade arbetat som timanställd på sportbaren sedan september förra året och meddelade arbetsgivaren i slutet av oktober att hon var gravid. Den 30 november fick hon besked av arbetsgivaren att hon inte skulle få fler arbetspass. Av en inspelning framgår att åtminstone ett av skälen till det var hennes graviditet.

– Att neka någon fortsatt arbete med hänvisning till personens graviditet är diskriminering som har samband med kön. Det saknar betydelse vilken typ av anställning det handlar om. Även timanställda omfattas av diskrimineringslagens skydd, säger Vanessa Grapenstedt, jurist på DO:s processenhet.

DO begär att bolaget ska betala 60 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. Om bolaget inte har betalat ersättningen senast den 19 april kan DO komma att lämna in stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Presstjänst

Clas Lundstedt, pressansvarig

0736-82 82 10 (numret kan inte ta emot sms)

media@do.se

Sidinformation

Senast uppdaterad: 9 april 2024