Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Missgynnande att avbryta provanställning efter vab

En man vars provanställning avbröts efter att han varit hemma för vård av sjukt barn har missgynnats i strid med föräldraledighetslagen. Den bedömningen gör DO som nu begär att arbetsgivaren ska betala skadestånd till mannen.

En man vars provanställning avbröts efter VAB har missgynnats i strid med föräldraledighetslagen. Den bedömningen gör DO som nu begär att arbetsgivaren ska betala skadestånd till mannen.

Mannen påbörjade en provanställning hos en bilfirma i början av hösten. I samband med det blev mannens barn sjukt. Mannen arbetade sin första arbetsdag men fick därefter vara frånvarande på grund av vård av sjukt barn.

När mannen även den fjärde arbetsdagen tvingades meddela att han behövde vara hemma med barnet fick han besked via SMS att företaget behövde personal på plats och att han måste sägas upp.

100 000 SEK i skadestånd för kränkning

– Eftersom det finns ett sådant tydligt tidsmässigt samband mellan mannens föräldraledighet och den avbrutna provanställningen är det DO:s bedömning att det är ett missgynnande i strid med föräldraledighetslagen, säger Sofie Haggård Larsson, processförare på DO.

DO bedömer att företaget till följd av missgynnandet ska betala 100 000 kronor i skadestånd för kränkningen. Om företaget motsätter sig DO:s begäran kommer DO att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

DO 2022/2980

Presstjänst

Clas Lundstedt, pressansvarig

0736-82 82 10 (numret kan inte ta emot sms)

media@do.se

Sidinformation

Senast uppdaterad: 8 juni 2023
Till toppen