Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Pressrum

Vi kan hjälpa dig som är journalist med att få kontakt med rätt person att intervjua eller prata med. Vi ger dig också aktuell information om DO och vår verksamhet, bland annat om nya anmälningar, ärendegång, statistik eller större projekt.

Isabel Verner

Isabel Verner, pressekreterare

Clas Lundstedt

Clas Lundstedt, pressansvarig

Presstjänst

Presstjänsten är öppen vardagar 9-16.

0736-82 82 10 (numret kan inte ta emot sms)

media@do.se

Senaste nytt

Våra pressmeddelanden, nyheter, debattartiklar och repliker.

 • DO Lars Arrhenius talar på globalt UNESCO-möte

  Nyhet

  I Sao Paulo i Brasilien inledde i veckan FN:s organisation för utbildning, vetenskap, kultur och information/kommunikation, UNESCO, ett högnivåmöte om diskriminering och rasism. Under mötet kommer bland annat frågor som rör jämlikhetsdata, urfolk, minoriteter, hbtqi, AI och diskriminering att diskuteras.

 • Elev med funktionsnedsättning utsatt för diskriminering – omfattande brister i skolas agerande

  Pressmeddelande

  En kommun i Dalarna har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att anpassa skolgången för en elev med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) att kommunen betalar 500 000 kr i diskrimineringsersättning till eleven. – Det handlar om omfattande brister, säger Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman.

 • Inte diskriminering när internetbank nekade mobilt BankID

  Pressmeddelande

  Diskrimineringsombudsmannen, DO, bedömer att det inte var fråga om diskriminering när ICA-banken nekade kunder utan svenskt pass eller nationellt id-kort att ansöka om mobilt BankID. DO konstaterar dock att det är problematiskt att möjligheten för personer som inte är svenska medborgare att få tillgång till olika samhällstjänster, som exempelvis BankID, riskerar att begränsas.

 • Körskolas krav att genomföra utbildning på ryska var diskriminering

  Pressmeddelande

  Diskrimineringsombudsmannen, DO, begär att en körskola i Stockholmsområdet ska betala diskrimineringsersättning för diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet. Bakgrunden är att körskolan nekade en man en körskolelektion med anledning av att han inte ville tala ryska med körskolläraren.

 • Kunskapsbrister om AI innebär risk för diskriminering

  Pressmeddelande

  Många arbetsgivare känner inte till att de redan idag använder sig av artificiell intelligens, AI, eller annat automatiserat beslutsfattande. Det visar den rapport om AI och risker för diskriminering i arbetslivet som Diskrimineringsombudsmannen, DO, publicerar idag. Att arbetsgivare har denna kunskap är avgörande för att arbeta förebyggande för att motverka diskriminering vid tillämpning av tekniken, skriver DO.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 26 september 2023
Till toppen