Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Pressrum

Vi kan hjälpa dig som är journalist med att få kontakt med rätt person att intervjua eller prata med. Vi ger dig också aktuell information om DO och vår verksamhet, bland annat om nya anmälningar, ärendegång, statistik eller större projekt.

Presstjänsten är öppen vardagar 9-16.

Clas Lundstedt, pressansvarig

Presstjänst

0736-82 82 10 (numret kan inte ta emot sms)

media@do.se


Senaste nytt

Våra pressmeddelanden, nyheter, debattartiklar och repliker.

 • Bristande tillgänglighet när person med ledsagare nekades inträde till simhall

  Pressmeddelande

  En person som till följd av en funktionsnedsättning har ledsagare nekades inträde till en simhall i Malmö. Skälet var att personen och ledsagaren har olika kön och att simhallens policy förbjuder personer över 7 år att byta om i omklädningsrum för det motsatta könet. Enligt DO har det varit fråga om diskriminering i form av bristande tillgänglighet.

 • Missgynnande när byggföretag avslutade snickares provanställning

  Pressmeddelande

  Diskrimineringsombudsmannen (DO) begär att ett byggföretag ska betala skadestånd till en man vars provanställning avbröts efter att han varit hemma för vård av sitt allvarligt sjuka barn. Enligt DO utgör företagets agerande ett missgynnande enligt föräldraledighetslagen.

 • DO på plats under Järvaveckan

  Nyhet

  31 maj–1 juni finns DO på plats på Järvaveckan. Träffa oss i vårt utställartält eller besök seminariet om diskriminering i skolan.

 • Restaurang betalar ersättning för avbruten provanställning

  Nyhet

  Den take away-restaurang som avslutade en provanställning för en kvinna som var gravid har ingått en överenskommelse med DO som innebär att restaurangen betalar diskrimineringsersättning till kvinnan. DO:s bedömning efter att ha utrett händelsen är att det har varit fråga om diskriminering som har samband med kön.

 • Dags för vår konferens om jämlikhetsdata under Sveriges EU-ordförandeskap

  Nyhet

  Hur kan jämlikhetsdata användas för att motverka diskriminering? Frågan diskuteras när drygt 200 deltagare från olika EU-medlemsstater och andra europeiska länder idag möts i Stockholm. Totalt 28 länder och nära 140 olika organisationer, institutioner eller myndigheter är representerade under konferensen som DO arrangerar inom ramen för Sveriges ordförandeskap i EU.

 • Ny rapport från DO: Diskriminering ett utbrett samhällsproblem

  Nyhet

  Diskriminering är ett utbrett samhällsproblem och förekommer inom alla områden i det svenska samhället. Det här visar DO:s första årsrapport om förekomst av diskriminering i Sverige. Rapporten pekar på att riskerna att utsättas är särskilt stora i skolan och i arbetslivet.

 • Kommunens åtgärder för tillgänglighet var inte tillräckliga

  Pressmeddelande

  En kommun i Västergötland har inte vidtagit skäliga tillgänglighetsåtgärder för att en elev med funktionsnedsättning skulle kunna ta del av idrottsundervisningen på ett jämförbart sätt som elever utan hennes funktionsnedsättning. Den bedömningen gör DO som nu begär att kommunen ska betala diskrimineringsersättning till eleven.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 19 juli 2022
Till toppen