Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Pressrum

Vi kan hjälpa dig som är journalist med att få kontakt med rätt person att intervjua eller prata med. Vi ger dig också aktuell information om DO och vår verksamhet, bland annat om nya anmälningar, ärendegång, statistik eller större projekt.

Presstjänsten är öppen vardagar 9-16.

Clas Lundstedt, pressansvarig

Presstjänst

0736-82 82 10 (numret kan inte ta emot sms)

media@do.se


Senaste nytt

Våra pressmeddelanden, nyheter, debattartiklar och repliker.

 • Kvinna sållades bort för ”fysiskt krävande” jobb

  Pressmeddelande

  DO bedömer att det var könsdiskriminering när en kvinna som hade sökt arbete som installatör blev bortsållad i rekryteringsprocessen eftersom arbetet ansågs för fysiskt krävande för kvinnor. DO begär nu att företaget betalar diskrimineringsersättning till kvinnan.

 • Diskriminering när man avvisades från tåg

  Pressmeddelande

  En man som avvisades från ett tåg trots att han hade ett giltigt färdbevis diskriminerades av tågbolaget. Den bedömningen gör DO som nu begär att bolaget betalar diskrimineringsersättning till mannen.

 • DO stämmer kommun för bristande tillgänglighet

  Pressmeddelande

  DO har beslutat att lämna in stämningsansökan mot en kommun i Östergötland för bristande tillgänglighet i skolan. Enligt DO har kommunen inte vidtagit de tillgänglighetsåtgärder som kan anses skäliga för att en elev med funktionsnedsättning ska kunna ta del av undervisningen.

 • En dag för att uppmärksamma kampen mot islamofobi

  Artikel

  Den 15 mars talade diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius vid ett möte i Malmö moské för att uppmärksamma internationella dagen för att bekämpa islamofobi. Mötet arrangerades av Malmö stad tillsammans med organisationer från det civila samhället.

 • Diskriminering som har samband med flera grunder leder till ökad utsatthet

  Pressmeddelande

  Många människors upplevelser av diskriminering omfattar olika sammanhang och följer dem genom livet. Inte sällan har den diskriminering som individen upplever samband med flera av lagens diskrimineringsgrunder. Sammantaget leder detta till en förstärkt utsatthet. Det här visar en ny rapport från DO.

 • Vårdmottagning medger diskriminering i samband med övervakat urinprov

  Nyhet

  Vårdmottagningen där en läkare ordinerade ett övervakat urinprov för en flicka som sökte läkarintyg för mopedkörkort medger nu att det inträffade var diskriminering. Mottagningen har också gått med på att betala den ersättning som DO har begärt till flickan.

 • Svensk rättssäkerhet brister så länge diskriminerades rätt inte tillgodoses

  Debattartikel

  Det har stått klart – i vart fall sedan december 2021 – att svensk processrätt måste reformeras för att ge den som utsatts för diskriminering rätt till ett effektivt rättsskydd. Än så länge finns inget förslag från regeringen. Detta är allvarligt. DO skriver nu till regeringen med uppmaningen att påbörja detta viktiga arbete omgående.

 • DO stämmer städföretag för missgynnande

  Nyhet

  DO stämmer ett städföretag i Jönköping för missgynnande enligt föräldraledighetslagen. Enligt DO har företaget i strid med lagen avslutat en kvinnas provanställning efter att kvinnan hade tagit ut tillfällig ledighet för vård av sjukt barn (vab).

Sidinformation

Senast uppdaterad: 19 juli 2022
Till toppen