Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Karaokebar krävde nykterhet av sällskap till kvinna med rullstol

Händelsen enligt anmälan

Under ett besök i Gävle skulle den 22-åriga kvinnan, hennes syster och mamma besöka en karaokebar. Men när systern skulle beställa något att dricka i baren upplystes hon av bartendern att en i sällskapet måste vara nykter eftersom 22-åringen sitter i rullstol.

DO:s bedömning

Barägaren menar att han enbart har följt bestämmelserna i alkohollagen, men enligt DO handlar det om ett missgynnande som har samband med kvinnans funktionsnedsättning.

Enligt DO har diskrimineringen i det här fallet även drabbat kvinnans anhöriga, och företräder därför både 22-åringen och hennes syster.

14 juli 2014: Stämning

DO stämde baren för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning och yrkar på att baren ska betala 15 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan samt 10 000 kronor i diskrimineringsersättning till hennes syster.

5 december 2014: Förlikning

Karaokebaren har medgett diskriminering. I och med det har DO och baren ingått en förlikning, som innebär att kvinnan får 15 000 kronor och systern 10 000 kronor i ersättning. I och med det är tvisten löst och DO avslutar ärendet.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 10 september 2021