Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Busschaufför skällde ut kvinna med grova tillmälen

Händelsen enligt anmälan

Kvinnan åkte buss mellan Höllviken och Malmö och märkte då plötsligt att bussen svajade till. Hon såg att busschauffören höll på med sin mobiltelefon och gick därför fram och bad honom att lägga undan telefonen. Enligt kvinnan och ett vittne till händelsen fick chauffören då ett utbrott. Han stannade bussen tvärt och skällde ut kvinnan med grova tillmälen som har samband med kön. Kvinnan tog mycket illa vid sig av händelsen och har efter det undvikit att åka buss.

Region Skåne som är huvudman för Skånetrafiken förnekade diskriminering men medgav att busschauffören varit arg och upprörd över situationen.

Anmälan till DO

Kvinnan gjorde en anmälan till DO som inkom den 13 januari 2015.

DO:s bedömning av ärendet

DO ansåg efter sin utredning att chauffören på Skånetrafiken hade kränkt kvinnans värdighet som har samband med hennes kön. Skånetrafiken hade därmed utsatt kvinnan för diskriminering.

24 april 2015: Ansökan om stämning

DO stämde Region Skåne till Kristianstads tingsrätt och begärde 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

2 juli 2015: Förlikning mellan parterna

Region Skåne medgav att kvinnan blivit utsatt för trakasserier som hade samband med kön. Mot bakgrund av medgivandet valde parterna att ingå en förlikning. Förlikningen innebar att kvinnan fick 30 000 kr i ersättning av landstinget.

Kvinnor som tar plats i samhället riskerar att mötas av nedsättande tillmälen som har koppling till deras kön. Det är ett mönster som märks på nätet och i sociala medier, men också i samhället i övrigt.

Bussbolaget har efter incidenten valt att inte ge chauffören fler uppdrag.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 20 juli 2022