Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Biluthyrningsfirma nekade romer att hyra bil

Händelsen enligt anmälan

En par med en man och en kvinna med romsk etnisk tillhörighet ville hyra en kombibil men fick beskedet att inga lediga bilar fanns för uthyrning resten av sommaren. Kvinnan bar den finskromska traditionella dräkten med lång vid kjol. Paret medverkade i Sveriges Radios Ekoredaktions undersökning av bensinstationers bemötande av romer.

Strax efter paret lämnat butiken gick Sveriges Radios reporter, med svensk etnisk tillhörighet, in och frågade om det fanns en ledig kombibil att hyra. Reportern fick besked att en kombibil skulle finnas ledig för uthyrning under veckan därpå.

Parets och reporterns samtal med butikspersonalen spelades in med hjälp av dold mikrofon.

19 november 2013: Stämning

DO stämde företaget för diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet. DO yrkade på 40 000 kronor i diskrimineringsersättning till var och en, det vill säga totalt 80 000 kronor.

18 september 2014: Förlikning

Företaget medgav diskriminering och vidtagit förebyggande åtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden. Därmed valde parterna att ingå en förlikning. Förlikningen innebar att företaget betalde totalt 40 000 kr i ersättning till det par som inte fick hyra bil.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 28 mars 2022