Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Bensinstation nekade personer att hyra bil

Händelserna enligt anmälan

En kvinna med romsk etnisk tillhörighet gick in på en bensinmack och ville hyra en bil men fick beskedet att inga lediga bilar fanns för uthyrning förrän på söndag. Hon bar den finskromska traditionella dräkten med lång vid kjol.

Kvinnan medverkade i Sveriges Radios Ekoredaktions undersökning av bensinstationers bemötande av romer. Strax efter kvinnan lämnat butiken gick Sveriges Radios kvinnliga reporter, med svensk etnisk tillhörighet, in och frågade om det fanns en ledig bil att hyra. Hon fick besked att det fanns en bil ledig att hyra redan på torsdag kväll.

Ett par med en man och en kvinna som bar den finskromska traditionella dräkten med lång vid kjol nekades av bensinmackens butikspersonal att hyra bil. Kort därefter erbjöd butikspersonalen Sveriges Radios manliga reporter, med svensk etnisk tillhörighet, att hyra en bil. Paret medverkade i Sveriges Radios Ekoredaktions undersökning av bensinstationers bemötande av romer.

Alla samtal med butikspersonalen spelades in med dold mikrofon.

19 november 2013: DO stämmer

DO stämmer bensinmacken för diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet. DO yrkade 60 000 kronor i diskrimineringsersättning till var och en av de tre personerna.

18 september 2014: Förlikning mellan parterna

Statoil medgav diskriminering och vidtagit förebyggande åtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden. Därmed valde parterna att ingå en förlikning. Förlikningen innebar att bensinmacken betalade totalt 90 000 kr i ersättning till tre personer som inte fick hyra bil.

I och med förlikningen är tvisten löst och DO avslutade ärendet.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 4 januari 2022