Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Restaurang i Örebro avbröt anställningsintervju för att sökande var gravid

Händelsen enligt anmälan

Under våren 2010 behövde restaurangen anställa serveringspersonal. Kvinnan kom på anställningsintervju, men den avbröts sedan hon berättat för arbetsgivaren att hon var gravid. I ett telefonsamtal några dagar senare förklarade restaurangägaren att han inte kunde prioritera sökande som bara kan jobba tre-fyra månader och sen försvinner på mammaledighet.

Kvinnan spelade in samtalet och DO använde inspelningen som bevis under huvudförhandlingen. Enligt Arbetsdomstolen (AD) visar den att kvinnans graviditet och föräldraledighet bidragit till att arbetsgivaren avbrutit anställningsförfarandet.

AD dömer därför arbetsgivaren att betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan för könsdiskriminering och missgynnande i samband med föräldraledighet.

Anmälan till DO

Kvinnan gjorde en anmälan till DO som inkom den 28 april 2010.

21 juli 2010: Stämning

DO har stämt en restaurang i Örebro för könsdiskriminering och för missgynnande i samband med föräldraledighet av en kvinna som sökte jobb som servitris på en restaurang i Örebro. DO yrkar att företaget ska betala diskrimineringsersättning med 150 000 kronor samt skadestånd för kränkning med 60 000 kronor till kvinnan.

30 mars 2011: Dom i Arbetsdomstolen

AD slår fast att en restaurangägare i Örebro avbröt rekryteringen av en ny servitris för att hon var gravid och skulle vara föräldraledig. Enligt domen ska arbetsgivaren betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 10 september 2021