Diskriminering i olika delar av samhället
Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering inom en rad olika samhällsområden. Här kan du läsa om hur förbuden är utformade inom de olika områdena.
Arbetslivet
Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering på flera områden i arbetslivet som till exempel på arbetsplatsen, på arbetsförmedlingen, vid kontakter med facket, när du söker en yrkeslegitimation eller startar eget företag.
Den som är föräldraledig är också skyddad mot att bli missgynnad i samband med föräldraledigheten, vilket följer av missgynnandeförbudet i föräldraledighetslagen.
Diskriminering och missgynnande i arbetslivet
Utbildning
Skyddet mot diskriminering inom utbildningsområdet är brett. Det omfattar samtliga diskrimineringsgrunder och många olika situationer som man kan befinna sig i. Det innebär att det är förbjudet att diskriminera barn, elever, studenter och studerande, både deltagare och sökande till en verksamhet.
Diskriminering inom utbildningsområdet
Andra samhällsområden
Diskrimineringslagen skyddar individer mot diskriminering inom flera andra typer av verksamheter. Lagen förbjuder diskriminering till exempel i butik, på banken, när du söker bostad eller går till vårdcentralen, på arbetsförmedlingen eller vid kontakter med socialtjänsten. Ta reda på mer om förbudet mot diskriminering inom andra samhällsområden.
Förbud mot diskriminering inom flera andra samhällsområden
Diskrimineringslagen gäller inte alla områden
Diskrimineringslagen reglerar inte det som händer mellan privatpersoner när det till exempel handlar om hur grannar eller släktingar behandlar varandra. Inte heller innehållet i reklam, TV, radio, sociala medier och tidningar omfattas av diskrimineringsförbudet. Det finns däremot andra lagar och regler som sätter gränser för till exempel ageranden mellan privatpersoner och för vad som får skrivas och sägas i reklam och media.
Kontakta rätt instans för att få vägledning