Vad gör DO? (för unga)
Här berättar vi vad DO gör och hur myndigheten jobbar för att stoppa diskriminering i samhället.
Om DO
Diskrimineringsombudsmannen, DO, är en myndighet som arbetar för att ingen ska bli diskriminerad och för allas lika rättigheter och möjligheter i samhället.
På DO jobbar ungefär 100 personer.
Regeringen bestämmer vem som ska vara chef för DO. Den personen är också Sveriges diskrimineringsombudsman (det måste inte vara en man!). Både myndigheten och ombudsmannen kallas för Diskrimineringsombudsmannen eller DO.
Sedan år 2020 är Lars Arrhenius diskrimineringsombudsman i Sverige. Lars är jurist och har arbetat i många år med att barn ska få det bättre i samhället.
Se en film där två ungdomar intervjuar Lars
DO har ett kontor som ligger i Solna utanför Stockholm. Du kan ringa, mejla eller besöka DO. Här hittar du våra kontaktuppgifter (på vuxensidorna).
Hur arbetar DO?
DO:s mål är att diskriminering inte ska finnas i samhället.
Här är några saker som DO gör för att motverka diskriminering:
Vi utreder anmälningar om diskriminering
Personer som tycker att de har blivit diskriminerade kan anmäla det till DO. Vi undersöker det som har hänt och om vi kommer fram till att det är diskriminering enligt lagen kan DO kräva att den som har diskriminerat ska betala skadestånd (diskrimineringsersättning) till den som blivit diskriminerad.
Vi tar fram och sprider kunskap
Det är viktigt att både barn och vuxna vet vad diskriminering är, att diskriminering är förbjuden och hur man kan få råd och stöd om man blivit diskriminerad. Det är också viktigt att skolor och andra verksamheter vet vilket ansvar de har för att stoppa och förebygga diskriminering. DO sprider därför kunskap om diskriminering, till exempel genom utbildningar och rapporter.
Här hittar du filmer och annat material som är riktat till barn
Vi föreslår hur diskriminering kan stoppas
Vi berättar för politiker och andra som bestämmer om hur diskriminering kan stoppas och förebyggas. Det kan till exempel vara att lagen ska gälla inom fler områden än idag eller att fler människor behöver få veta att det går att anmäla diskriminering till DO.
Vi samarbetar med andra
Det är många som vill att diskriminering inte ska finnas och som har idéer om hur diskriminering kan stoppas. DO jobbar tillsammans med andra myndigheter och organisationer både i Sverige och i andra länder.