Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Frågor och svar (för unga)

Vad är diskriminering? Och vad ska man göra om man blir diskriminerad? Här kan du läsa frågor och svar om diskriminering.

Vad ska jag göra om jag blir diskriminerad i skolan?

En elev står och tittar på skolbyggnaden en bit ifrån.

Prata med någon i personalen på skolan om det du varit med om. Det kan till exempel vara en lärare, skolkuratorn eller din fritidspedagog. Skolan måste hjälpa dig!

Om skolan inte hjälper dig kan du också göra en anmälan om det som har hänt till oss på DO. Du kan kontakta DO för att få mer information. Du kan till exempel skriva ett mejl eller ringa oss.

Mina klasskompisar mobbar mig. Är det diskriminering och vad ska jag göra?

Ung människa som sitter på golvet, framåtlutlad mot sina knän.

Om du blir illa behandlad (till exempel hotad, retad eller utfryst) utan att det finns samband med en diskrimineringsgrund kan det vara kränkande behandling. Be då skolans personal eller rektor om hjälp.

Får du ingen hjälp från skolan ska du vända dig till kommunen eller skolans styrelse. Du kan be någon vuxen att hjälpa dig med det. Om du ändå inte får hjälp kan du skicka in uppgifter om vad som hänt till Barn- och elevombudet. Läs mer på deras webbsajt Länk till annan webbplats.

Mina klasskompisar trakasserar mig på sociala medier. De skriver taskiga saker om att jag är bisexuell i olika chattar. Vad ska jag göra?

Flera unga människor som tillsammans  tittar i en mobil.

I vissa fall har skolan ansvar för att stoppa trakasserier i sociala medier.

Prata med någon i personalen på skolan om det du varit med om. Det kan vara till exempel en lärare, skolkuratorn eller din fritids­pedagog. Skolan måste hjälpa dig!

Om skolan inte hjälper dig kan du också anmäla till oss. Du kan kontakta DO för att få mer information. Du kan till exempel skriva ett mejl eller ringa oss.

En kollega på sommarjobbet tafsar på mig. Vad ska jag göra?

Ungdom visar handflatan - ett nej.

Sexuella trakasserier är en form av diskriminering. Du har rätt att inte blir trakasserad på jobbet.

Det står i diskrimineringslagen.

Din arbetsgivare, den du jobbar hos, måste agera direkt när de får veta att du blivit utsatt. Det gäller oavsett om det är chefen eller en kollega som trakasserar. När arbetsgivaren får reda på att något hänt ska hen så fort som möjligt undersöka vad som hänt för att sätta stopp för trakasserierna.

Om arbetsgivaren inte gör det kan du göra en anmälan om det som har hänt till DO.

Vad är sexuella trakasserier?

Sexuella trakasserier kan handla om beröringar, tafsningar, skämt, förslag, blickar eller bilder som är av sexuell natur. Sexuella trakasserier är något som känns obehagligt för dig som utsätts. Det är du som utsätts som avgör vad som är obehagligt just för dig. Personen som utsätter dig för sexuella trakasserier måste förstå att beteendet är ovälkommet och att du inte vill att personen ska göra så mot dig.

Det är därför viktigt att du som utsätts säger ifrån till den som trakasserar dig. Att du säger att beteendet är ovälkommet och att det måste få ett slut. Det kan du göra på olika sätt, till exempel säga ifrån direkt eller skriva ett sms. Du kan också ta hjälp av någon du litar på.

En i min klass säger elaka saker till mig om att jag har ADHD. Jag har berättat det för min lärare men hen gör inget åt det. Vad ska jag göra?

Två elever, den ena håller om och tröstar den andra.

Skolan måste stoppa trakasserier mellan elever. Så fort någon som jobbar på skolan får veta att det har hänt ska de stoppa det. De ska även ta reda på vad som har hänt och se till att det inte händer igen.

Om skolan inte gör det kan du göra en anmälan om det som har hänt till DO. Du kan kontakta oss för att få mer information. Du kan till exempel skriva ett mejl eller ringa oss.

Min idrottslärare låter mig inte vara med på skolidrotten för att jag bär huvudduk. Får en lärare göra så?

Nej, så får en lärare inte göra. Diskriminering som har samband med religion är olagligt. Det står i diskrimineringslagen.

Prata med någon i personalen på skolan om det du varit med om. Det kan till exempel vara en lärare, skolkuratorn eller din fritidspedagog. Skolan måste hjälpa dig!

Om skolan inte hjälper dig kan du också anmäla till oss. Du kan kontakta DO för att få mer information. Du kan till exempel skriva ett mejl eller ringa oss.

Vad är diskriminering?

Diskriminering är när en person blir dåligt behandlad och det finns ett samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna:

  • kön
  • könsidentitet och könsuttryck
  • etnisk tillhörighet
  • religion eller annan trosuppfattning
  • funktionsnedsättning
  • sexuell läggning
  • ålder.

Även sexuella trakasserier är diskriminering. Läs mer om diskrimineringsgrunderna.

Kan jag anmäla till DO utan att mina föräldrar får veta?

Om du gör en anmälan kan DO behöva kontakta dina föräldrar även om du inte vill det. Det beror på vad som står i anmälan. När vi utreder en anmälan kontaktar vi vanligtvis den som har gjort anmälan. Om anmälan är gjord av ett barn brukar vi kontakta barnets föräldrar (eller annan vårdnadshavare) innan vi kontaktar barnet. Du kan skriva i anmälan vem du vill att vi ska kontakta men det är inte säkert att vi kan göra som du vill.

Ibland kan en anmälan leda till att vi bestämmer oss för att gå till domstol för att begära att den som har diskriminerat ska betala ersättning till den som anmält. För att DO ska kunna gå till domstol när det gäller en anmälare som är under 18 år måste personens vårdnadshavare gå med på det.

När vi får in din anmälan blir den som regel offentlig. Det betyder att vem som helst kan be att få ta del av de anmälningar som DO har fått. Det är bara i vissa undantag som uppgifter har så kallad sekretess, det vill säga att vi inte behöver lämna ut uppgifterna.

Om du vill kan du göra en anonym anmälan, det vill säga en anmälan där du inte skriver vem du är, men en sån anmälan kan vara svår för oss att utreda.

Vad blir konsekvenserna för den som har diskriminerat någon?

Diskriminering är förbjuden och det ska få konsekvenser att utsätta någon för diskriminering. Den som har diskriminerat någon kan behöva betala ett skadestånd (diskrimineringsersättning) till den som blivit utsatt.

Om någon till exempel blir diskriminerad i skolan är det inte till exempel en lärare som ska betala utan skolan där läraren arbetar. Hur stort skadeståndet blir varierar. Ibland kan den som anmält kräva att den som har diskriminerat erkänner att den har gjort fel och ber om ursäkt för det.

Varför heter det Diskrimineringsombudsmannen?

Därför att Sveriges riksdag har bestämt det. Det står i en lag (lagen om Diskrimineringsombudsmannen), att både myndigheten och chefen för myndigheten ska heta Diskrimineringsombudsmannen. Det är riksdagen som beslutar om lagar i Sverige och det är bara riksdagen som kan ändra DO:s namn.

Kan barn diskriminera varandra?

Svaret på den frågan är både ja och nej. Att diskriminera är att behandla en person sämre än andra och det har att göra med personens hudfärg, kön, funktionsnedsättning – eller en annan så kallad diskrimineringsgrund. Det kan både vuxna och barn göra, och det är inte okej!

Men det är bara vuxna som kan hållas ansvariga för diskriminering. Och diskrimineringen måste ha skett på ett område där diskrimineringslagen gäller, till exempel en skola.

Om en elev har trakasserat en annan elev så är det skolans ansvar att se till att trakasserierna upphör, undersöka vad som hänt och se till att det inte händer igen. Om skolan inte gör det kan den som har utsatts anmäla skolan för diskriminering.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 25 februari 2025