Vi arbetar för ett samhälle
fritt från diskriminering.

Du som är föräldraledig får inte missgynnas

När du är föräldraledig eller vabbar får du inte missgynnas. Du ska behandlas precis som alla andra när du söker jobb eller är anställd. Missgynnande är förbjudet enligt föräldraledighetslagen.

Förbudet gäller alla typer av föräldraledighet. Det gäller i princip i alla situationer som kan uppstå, både när du är anställd eller när du söker jobb. Det gäller också för chefer och arbetsledare.

Det spelar ingen roll om föräldraledigheten är på hel- eller deltid, eller hur lång eller kort föräldraledigheten är, har varit, eller kan tänkas bli.

Du får inte missgynnas oavsett om det handlar om en tidigare, pågående, planerad eller förmodad föräldraledighet.

Med missgynnande menas en behandling som medför en skada eller nackdel. Det kan handla om att komma i ett sämre läge, att inte få ta del av en förbättring eller förmån eller att utsättas för obehag.
Det spelar inte någon roll om det finns en avsikt att missgynna. Det är själva effekten eller resultatet som avgör om det är ett missgynnande.

Föräldraledighet är inte bara att vara hemma på heltid med barnet. Det här förbudet gäller för alla typer av föräldraledighet enligt föräldra­ledighets­lagen – alltså också när du vårdar ett barn som är sjukt (vabbar) eller om du är föräldraledig på deltid. Det gäller oavsett om du tar ut föräldrapenning eller inte. roll hur lång eller kort föräldraledigheten är eller kan tänkas bli spelar inte heller någon roll.

Exempel på missgynnande

  • Någon får sämre arbetsuppgifter eller omplaceras till ett sämre jobb efter föräldraledighet.
  • En provanställning avbryts eller ett jobberbjudande dras tillbaka för att du vill vara föräldraledig.
  • Du som anställd får sämre löneutveckling under föräldraledigheten än vad du annars skulle fått, eller att du får sämre arbetsvillkor för att du vabbat.

Förbudet mot missgynnande gäller i olika situationer

När du söker jobb

Det kan handla om att du väljs bort vid någon tidpunkt under rekryterings­processen. Kanske blir du inte kallad till intervju trots att du har likvärdiga eller jämförbara meriter jämfört med dem som kom till intervju. Eller om du får ett erbjudande om jobb som dras tillbaka när det kommer fram att du är gravid eller har barn.

När du har ett arbete

När du är föräldraledig ska du ha samma möjligheter till utbildning, yrkespraktik och befordran som dina kollegor.

Din lön och anställningsvillkor

Föräldraledighet ska inte påverka lönesättning eller löneutveckling – du ska alltså inte halka efter i lön i förhållande till dina kollegor. Det gäller oavsett om förmånerna eller villkoren är reglerade i kollektivavtal, anställningsavtal eller är sådana som arbetsgivaren ensidigt bestämmer sig för att dela ut.

Föräldraledigheten ska inte påverka dina ansvarsområden

Att du är föräldraledig ska inte göra att du inte har kvar samma ansvarsområden som tidigare. Föräldraledigheten ska inte bidra till att du får andra arbetsuppgifter eller omplaceras.

Du ska få tillbaka samma eller likvärdigt arbete

När du varit föräldraledig har du rätt att återgå till ditt arbete, eller likvärdigt arbete, med samma omfattning, innehåll och rättigheter som du hade före föräldraledigheten. Om du varit föräldraledig under större delen av en provanställning kan din provanställning förlängas i motsvarande omfattning.

Föräldraledigheten får inte ha samband med att du blir uppsagd, avskedad eller att din provanställning avbryts

Att du blir uppsagd eller avskedad kan strida mot lagen om det finns ett samband med föräldraledighet. Det gäller också när du är provanställd.

Om du är gravid och mammaledig

Om du är gravid och/eller mammaledig har du ett särskilt skydd, eftersom du då också omfattas av diskrimineringslagen. Det kan vara frågan om diskriminering som har samband med kön.

Mammaledighet är den ledighet som en kvinna har rätt till i samband med barnets födelse och amning.

Om din anställning avslutas helt eller delvis på grund av graviditet eller mammaledighet strider det både mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen.

Har du barn som är yngre än åtta år?

Du får inte på något sätt missgynnas som anställd om du begär eller använder flexibla arbetsformer för att vårda ett barn under åtta år eller en närstående som är svårt sjuk.

Sidinformation

Senast uppdaterad: 18 december 2024