Gör en anmälan

Här hittar du våra anmälningsblanketter. Blanketterna är på svenska men du kan fylla i dem på vilket språk du vill. Om du inte har möjlighet att använda DO:s anmälningsblanketter kan du även göra en anmälan per brev, e-post, telefon eller på annat sätt.

Använd rätt blankett

Anmälningsblanketterna finns i Wordformat och är sorterade under följande områden

  • arbetsgivare
  • utbildningsanordnare
  • verksamheter inom andra samhällsområden.

Instruktioner för att kunna fylla i blanketterna hittar du längst ner på denna sida.

Om du inte kan använda vår blankett

Om du inte kan använda våra blanketter kan du skriva ett brev som du skickar in per post eller mejl. DO, Box 4057, 169 04 Solna. E-post do@do.se.

Alternativa format

Meddela oss i din anmälan om du vill att DO ska kommunicera eventuella handlingar och beslut i ärendet på ett visst sätt eller i ett visst format (till exempel som ett visst slags tillgängligt elektroniskt dokument eller i stor stil).

Blanketter

Arbetsgivare

Du kan anmäla en arbetsgivare för diskriminering, missgynnande i samband med föräldraledighet, brister i det förebyggande arbetet (så kallade aktiva åtgärder) samt repressalier. Om din situation gäller arbetslivet och du framför allt söker efter rätts- eller förhandlingshjälp ska du vända dig till ditt fackförbund.

Blankett för att anmäla en arbetsgivare (word)

Utbildningsanordnare

Du kan anmäla utbildningsanordnare för diskriminering eller brister i det förebyggande arbetet (så kallade aktiva åtgärder) samt repressalier. En utbildningsanordnare kan till exempel vara en kommun, en högskola eller en skola.

Blankett för att anmälan en förskola, skola, högskola eller annan utbildning (word)

Verksamheter inom andra samhällsområden

Du kan anmäla andra verksamheter för diskriminering  eller repressalier (läs mer om vilka samhällsområden som omfattas av diskrimineringslagen).

Blankett för att anmäla verksamhet inom ett annat samhällsområde (word)

Instruktioner för att fylla i blanketterna

Här beskriver vi hur du gör för att fylla i en blankett i datorn. Du kan naturligtvis även skriva ut blanketten,  fylla i den med penna och skicka per brev (postalt).

Word-blanketter

Gör så här för att fylla i blanketten:

  1. Ladda ner en blankett på din dator.
  2. Öppna den i Word och fyll i den digitalt.
  3. Skicka blanketten till DO via e-post eller skriv ut den ifyllda blanketten och skicka postalt (till adressen som finns på blanketten).

För att fylla i wordblanketten på datorn kan du behöva registrera ett gratis Microsoft-konto i de fall din dator, surfplatta eller mobil saknar Word.

Blankett i pdf-format

Om du hellre vill ha blanketten i pdf-format kan du kontakta order@do.se så skickar vi den till dig. 

Vad händer med min anmälan?

En anmälan till DO kan leda till olika typer av åtgärder och insatser från vår sida. Ta gärna del av informationen på sidan Vad gör DO med anmälningar?

Tillbaka till toppen