DO stämmer hyresvärd som nekat romsk familj bostad trots påskrivet hyreskontrakt

Lyssna

En romsk kvinna som skrivit på ett hyreskontrakt och betalat förskottshyra fick inte flytta in i sin nya lägenhet. Hyresvärden sa att grannarna skulle flytta därifrån om hon flyttade in. DO stämmer nu hyresvärden för etnisk diskriminering och yrkar att han betalar diskrimineringsersättning till kvinnan och hennes två barn.

En romsk kvinna hittade en bostad åt sig och sina två barn på Blocket. Hon tittade på lägenheten, bestämde att hon ville ha den och skrev på hyreskontraktet. Hon betalade även hyran i förskott och fick nycklarna till lägenheten. Dagen därpå ångrade sig hyresvärden och sa upp hyreskontraktet. Som skäl för sitt agerande angav han att grannarna inte ville att hon skulle bo där, eftersom hon är ”zigenare”. Om kvinnan flyttade in skulle grannarna flytta därifrån, hävdade hyresvärden.

DO har bedömt att hyresvärden utsatt kvinnan och hennes barn för etnisk diskriminering och stämmer honom därför i domstol. DO yrkar på att värden betalar 80 000 kronor till kvinnan och 60 000 kronor var till hennes två barn i diskrimineringsersättning.

– Tillgång till bostad är ett grundläggande behov och en förutsättning för att kunna delta i samhället på lika villkor, vi ser i våra anmälningar att romer ofta nekas hyra eller köpa bostad, säger DO: s processförande jurist, Laine Nou Strömgren.

Bakgrund

På uppdrag av regeringen lät DO genomföra en studie av diskriminering på bostadsmarknaden 2010. Studien visade bland annat att diskriminering påverkade grunden etnisk tillhörighet i större utsträckning än de andra diskrimineringsgrunderna. Romer var en av de grupper som var mest utsatta. Tillgång till bostad är en av de rättigheter som romer ofta förnekas. En femtedel av anmälningarna från romer till DO rör tillgång till bostad. Läs mer också i rapporten ”Romers rättigheter – Diskriminering, vägar till upprättelse och hur juridiken kan bidra till en förändring av romers livsvillkor”.
Läs mer om studien på DO:s hemsida.

För ytterligare information kontakta DO:s presstjänst 08- 120 20 710.

Ärende: ANM 2011/981

 

Publiceringsdatum: 2012-05-29