Minnesceremoni för ”Zigenarnattens” offer

Lyssna

Natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 drevs 3 000 romer – barn, gamla och sjuka – till sin död i gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau. Den 2 augusti hedras deras minne med en ceremoni i Stockholm. Bland deltagarna finns Mona Sahlin.

Den så kallade ”Zigenarnatten” var ett av många led i nazisternas program för att utrota ”zigenare” och andra människor som de betraktade som lägre stående. Romerna som dog under ”Zigenarnatten” var de sista i det ”zigenska familjeläger” som fanns i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. SS-chefen Heinrich Himmler beordrade att lägret skulle likvideras men romerna lyckades driva bort soldaterna.

SS flyttade då några tusen arbetsföra romer till andra läger. De kvarvarande romerna – barn, gamla och sjuka – kunde inte försvara sig mot övermakten. Vittnen berättar att romerna trots starkt motstånd med våld och vapenmakt tvingades vandra på led in i gaskamrarna.

Torsdagen den 2 augusti kl. 14.00 hedras de mördade romernas minne med en ceremoni vid minnesmonumentet på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Bland annat deltar Mona Sahlin, f.d. partiledare och Lena Posner- Körösi, ordf. för Judiska Centralrådet. Arrangörer är kulturföreningen Sveriges Internationella Roma Filmfestival.

”Zigenarnatten” är bara en del av nazisternas förintelse av romer och andra. Nazisterna dödade minst en halv miljon romer. En del forskare menar att det var ännu fler. De dog av sjukdomar, svält och umbäranden, men också av gasning, medicinska försök, kulor och övrigt våld.

Publiceringsdatum: 2012-08-01