Kränkande språkbruk en form av trakasserier

Pressmeddelande publicerad 27 mars 2015

Kvinnor som tar plats i samhället riskerar att mötas av nedsättande tillmälen som har koppling till deras kön. Det är ett mönster som märks på nätet och i sociala medier, men också i samhället i övrigt. DO förbereder nu en stämning mot Region Skåne som rör en kvinna som blev trakasserad i kollektivtrafiken.

Kvinnan åkte i januari i år buss mellan Höllviken och Malmö och märkte då plötsligt att bussen svajade till. Hon såg att busschauffören höll på med sin mobiltelefon och gick därför fram och bad honom att lägga undan telefonen. Enligt kvinnan och ett vittne till händelsen fick chauffören då ett utbrott. Han stannade bussen tvärt och skällde ut kvinnan med grova tillmälen som har samband med kön. Kvinnan tog mycket illa vid sig av händelsen och har efter det undvikit att åka buss.

Skånetrafiken förnekar diskriminering men medger att busschauffören varit arg och upprörd över situationen.

– Men i det här fallet rör det sig om tydliga trakasserier som har samband med kön där språket har använts för att nedvärdera kvinnor, säger Laine Nõu Englesson på DO:s processenhet.

Bussbolaget har efter incidenten valt att inte ge chauffören fler uppdrag.

Diarienummer ANM 2015/552

Fakta

Trakasserier är en form av diskriminering och är enligt diskrimineringslagen ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna, till exempel kön.

Enligt diskrimineringslagen (2 kap. 12 §) är diskriminering förbjuden för den som utanför privat- och familjelivet tillhandahåller varor eller tjänster.

Presstjänst

Clas Lundstedt

0736-82 82 10 (numret kan inte ta emot sms)

media@do.se