Diskriminering att neka gravid provanställning

Pressmeddelande publicerad 2 december 2015

Det var diskriminering när transportföretaget Sundsvalls expressbyrå inte anställde en kvinna som vid tiden för rekryteringen var gravid. Det framkommer av en dom från Arbetsdomstolen (AD) idag.

Det var när transportföretaget hade vunnit en upphandling för Stockholms läns landsting och skulle anställa chaufförer för det nya uppdraget som kvinnan blev bortsållad trots flerårig erfarenhet hos den tidigare leverantören. Kvinnan var vid tillfället gravid och väntade barn ett par veckor efter det att uppdraget skulle påbörjas. Merparten av de övriga 33 chaufförer som hade varit anställda av den tidigare leverantören fick en provanställning hos företaget.

AD konstaterar i domen att Sundsvalls expressbyrå inte har kunnat visa att det fanns andra förklaringar än graviditeten som var orsaken till att kvinnan nekades anställningen Sundsvalls expressbyrå döms därför att betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Det här är en bra dom och jag hoppas att den ska påminna arbetsgivare om att det är förbjudet att välja bort arbetssökande av skäl som har samband med graviditet, säger Marie Nordström, processförare på DO.

Diarienummer: ANM 2014/1558