Romska kvinnor fick betala restaurangnota i förskott

Nyhet publicerad 17 december 2014

Diskrimineringsombudsmannen anser att det var etnisk diskriminering då två romska kvinnor krävdes på förskottsbetalning vid ett restaurangbesök i somras. DO förbereder nu en stämningsansökan mot restaurangen.

De två kvinnorna besökte tillsammans med två barn en restaurang i Katrineholm för att äta middag. När de beställde mat blev de tillsagda att betala i förskott. Trots att kvinnorna påtalade att det i menyn stod att förskottsbetalning gällde gäster på uteserveringen och de satt inomhus, insisterade servitrisen på att regeln gällde för alla.

En stund senare kom ett annat sällskap in på restaurangen som enligt kvinnorna inte behövde betala i förskott. När kvinnorna hade ätit klart undrade de över detta. De fick då beskedet att de fick betala i förskott för att restaurangen tidigare hade haft problem med kvinnornas "landsmän".

Händelsen anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu har utrett omständigheterna och beslutat att stämma restaurangen. DO anser att kvinnorna har diskriminerats och att missgynnandet har samband med kvinnornas etniska tillhörighet.

– Vi vet att det förekommer en utbredd diskriminering av romer. Genom bland annat rättsliga prövningar vill vi öka kunskapen om diskrimineringen och vilka mekanismer som styr romers bristande tillgång till lika rättigheter och möjligheter i Sverige, säger Ulrika Holfelt, processförare hos DO.

Restaurangägaren säger sig inte ha något minne av händelsen och förnekar att det varit fråga om diskriminering.

Idag lämnar DO in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt mot hotell Sheraton i ett annat ärende som också rör diskriminering av en romsk kvinna. DO konstaterar i det fallet att det var diskriminering när personalen på hotell Sheraton ifrågasatte en romsk kvinna när hon kom in i hotellets frukostmatsal och sedan anvisade henne att dricka kaffe i hotellets lobby.

Ärende: ANM 2014/1963

För mer information kontakta DO:s presstjänst på telefon 08-120 20 710.