DO: Romsk kvinna diskriminerades av Sheraton

Nyhet publicerad 4 november 2014

Det var diskriminering när personalen på hotell Sheraton i Stockholm ifrågasatte en romsk kvinna när hon kom in i hotellets frukostmatsal och sedan anvisade henne att dricka kaffe i hotellets lobby. Det anser DO efter att ha utrett händelsen. DO förbereder nu en stämning mot hotellet.

Kvinnan bodde på Sheraton Stockholm natten mellan den 24 och 25 mars i år. På morgonen den 25 mars skulle regeringens vitbok över diskriminering och övergrepp mot romer presenteras och kvinnan var inbjuden av regeringen för att tala vid ceremonin.

När hon på morgonen gick in i hotellets frukostmatsal för att äta frukost kom en kvinna ur personalen efter henne och frågade vad hon hade för ärende i restaurangen. Efter en kortare ordväxling anvisades hon till lobbyn för att dricka kaffe där i stället.

DO har utrett händelsen och anser att kvinnan har särbehandlats och att detta har samband med hennes etniska tillhörighet. DO har med anledning av det beslutat att stämma hotellet.

– Romer utsätts ofta för diskriminering i vardagssituationer och utesluts från det som majoritetssamhället tar för givet. Romer är en utsatt grupp i Europa och Sverige är inget undantag, säger Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman.

Ärende ANM 2014/1725

För mer information kontakta DO:s presstjänst på telefon: 08-120 20 710.