Om webbplatsen

Webbplatsen är byggd enligt internationella standarder och riktlinjer för tillgänglighet. Vår ambition är att alla ska kunna ta del del av informationen på do.se oberoende av olika funktionsnedsättningar eller tekniska förutsättningar.

Tillgänglighet

För att göra do.se tillgänglig för en bred mottagargrupp följer webbplatsen de officiella riktlinjerna för offentlig sektor Vägledningen för webbutveckling som baseras på internationell standard WCAG 2.0, nivå AA. För att presentera innehållet använder webbplatsen HTML 5 och utseendet styrs av CSS 3. 

Lyssna på webbplatsen

Du kan välja att lyssna på informationen på webbplatsen i stället för att läsa texten. Talande webb är ett hjälpmedel som läser upp webbplatsens innehåll på din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Du når hjälpmedlet via länken Lyssna i webbplatsens sidhuvud.

Teckenspråk

Vissa delar av webbplatsen med grundläggande information har översatts till teckenspråk. Du kan se filmerna via länken Teckenspråk i webbplatsens sidhuvud. 

Lättläst

Vissa delar av webbplatsen med grundläggande information har översatts till lättläst svenska. Det är en text med samma innehåll som de andra sidorna, men andra ord används för att texten ska vara enklare att förstå. Du hittar länken Lättläst i sidhuvudet.

Other languages - andra språk

Vissa delar av webbplatsen med grundläggande information har översatts dels till de fem nationella minoritetsspråken och dels till språk som talas av personer som bor i Sverige och är födda i ett annat land. Du når informationen på andra språk via länken Other languages i sidhuvudet.

Snabbkommandon

Du kan använda tangentbordet för att snabbt navigera till olika sidor på webbplatsen. Din webbläsare styr hur du aktiverar snabbkommandon; i Chrome (Windows) trycker du på alt + snabbkommando. I Internet Explorer (Windows) trycker du först på alt + snabbkommando och sedan på Enter. I Safari (Mac) trycker du först ctrl + snabbkommando.

S - Gå direkt till sidans huvudinnehåll
N - Gå direkt till navigering i vänstermenyn
0 - Om webbplatsen (tillgänglighetsinformation)
1 - Startsida
2 - Nyheter
3 - Innehåll A-Ö
4 - Sökfunktion
5 - Vanliga frågor till DO
7 - Kontakta oss
8 - Behandling av personuppgifter (juridisk information)

Följsam design

För att det ska vara enkelt att använda webbplatsen även i mobil och surfplatta är den byggd med följsam eller så kallad responsiv design. Det innebär att webbplatsen kan se olika ut beroende på skärmens storlek . Även om presentationen skiljer sig åt, har webbplatsen alltid samma innehåll.

Javascript

Webbplatsen använder javascript för att ge en bra användarupplevelse, men den fungerar lika bra även om du stänger av javascript i webbläsaren.

Läsa dokument 

De flesta dokument på webbplatsen är i pdf-format, men det finns även information i andra format som word, excel och powerpoint. För att du ska kunna läsa dokumenten krävs att du har vissa program på din dator. Pdf-dokument kan du läsa med gratisprogrammet Adobe Reader

Nya fönster

Ett nytt fönster öppnas automatiskt i webbläsaren när du öppnar dokument samt när du klickar på länkar till externa webbplatser. 

Synpunkter

Om du har synpunkter på tillgänglighet eller annat på webbplatsen så kan du kontakta webbredaktionen via e-post.