Hej företagare!

Du har väl hört att diskrimineringslagen nu ändras för dig med färre än tio anställda? Från och med den 1 maj 2018 omfattas alla företag - oavsett storlek - av förbudet mot bristande tillgänglighet. Här hittar du den viktigaste informationen för att göra just din verksamhet tillgänglig.

Även en liten åtgärd kan göra stor skillnad

Se våra filmer om hur en verksamhet kan upplevas av personer med funktionsnedsättning.  Vad kan du själv göra i din verksamhet för att öka tillgängligheten för fler? Kom ihåg att även små åtgärder kan göra stor skillnad.

I informationsbladet nedan kan du läsa mer om vilka som berörs av de nya bestämmelserna, vad som förväntas av dig som ansvarar för en verksamhet och vad bristande tillgänglighet innebär i diskrimineringslagen.

Hur tillgänglig är du?

Hur tillgänglig är din arbetsplats? (utan syntolkning)

Hur tillgänglig är din verksamhet? (utan syntolkning)

Vad är skäliga åtgärder?

Diskrimineringslagen säger att du som ansvarar för en verksamhet ska vidta "skäliga åtgärder" för att den ska vara tillgänglig. Vad som är en skälig åtgärd beror till exempel på vilka praktiska och ekonomiska förutsättningar din verksamhet har. Hur lång och omfattande relationen mellan den enskilde och en verksamhet är vägs också in. Här nedan får du konkreta tips och inspiration från hur andra har arbetat med tillgänglighet.

5 saker du måste känna till

1

Jobbar du med kommersiell service? Då ska du vidta "skäliga åtgärder" för att ni ska bli mer tillgängliga. Det gäller bland annat affärer, banker, hotell och restauranger.

Läs mer

2

Är du småföretagare? Tänk på att kraven för tillgänglighet gäller både arbetstagare, arbetssökande och praktikanter med funktionsnedsättning.

Läs mer

3

Ta hjälp! Det finns experter inom tillgänglighet och arkitekter som är utbildade på området. Lyssna också på den som är berörd.

4

Visste du att sedan 2015 är bristande tillgänglighet en form av diskriminering enligt lag?

Läs mer

5

Grunden är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Vägledande i den är att göra sin verksamhet så tillgänglig för så många som möjligt redan från början.

Läs mer

Det här är DO

Med teckenspråkstolkning

Utan teckenspråkstolkning